![](/media/lib/2/1172568038_949377-a2dd0c36e5cfeef7a7e7c27b603f9640.jpeg)
W jaki sposób odczuwamy temperaturę
27 lutego 2007, 09:19Choć trudno w to uwierzyć, jeszcze niedawno nie wiedziano, jak zwierzęta wyczuwają i oceniają temperaturę.
![© azrainman](/media/lib/109/n-1199723054_316424-ae4528875c500b68a83fe8a596afae11.jpeg)
Ryzykujemy wywołaniem najgwałtowniejszych zmian klimatu w dziejach Ziemi
31 sierpnia 2017, 11:08Jeśli chcemy dowiedzieć się, jak może zmieniać się klimat naszej planety, powinniśmy poszukać wskazówek w przeszłości. Pozostaje jedynie pytanie, jak daleko w przeszłość powinniśmy sięgnąć, by odnaleźć okres, w którym zachodziły podobne zmiany klimatyczne co obecnie
![](/media/lib/110/n-zeby-3d5d3bacf2184744299633ed705d5093.jpg)
Biozęby z komórek dziąseł
13 marca 2013, 13:20W niedalekiej przyszłości implanty stomatologiczne mogą zostać wyparte przez zęby wyhodowane z komórek dziąseł.
![Niemożliwy trójkąt przestrzenny Rogera Penrose’a (1934)](/media/lib/4/1174390506_069691-821482fd23188f8b7fab210720e1f2e1.jpeg)
Niemowlęta reagują na złudzenia optyczne
20 marca 2007, 11:22Sarah Shuwairi i jej zespół z Uniwersytetu Nowojorskiego badali 30 czteromiesięcznych niemowląt, pokazując im rysunki ze złudzeniami optycznymi. Chodziło o zbadanie zdolności do tworzenia trójwymiarowego obrazu na podstawie dwuwymiarowych szkiców.
![](/media/lib/289/n-inskrypcja-69e42b47c1587a95a0030d1de1e204e0.jpg)
Ponownie odnaleziona inskrypcja opisuje koniec epoki brązu i wyjaśnia historyczną zagadkę
11 października 2017, 09:02Ponownie odkryto najdłuższy ze znanych nam tekstów końca epoki brązu. Znaleziony z 1878 roku napis opisuje inwazję Ludów Morza na państwo Hetytów. Mamy więc tutaj do czynienia z opisem końca epoki brązu i jednocześnie z rozwiązaniem zagadki dotyczącej wydarzeń sprzed 3000 lat w basenie Morza Śródziemnego i pochodzenia Ludów Morza.
![](/media/lib/156/n-mieso-7fadc9fe9bec853cd0096859ce3a9f58.jpg)
Czerwone niekoniecznie zdrowe
8 kwietnia 2013, 18:30Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do chorób serca, mimo iż zawiera ono mało tłuszczu i cholesterolu. Specjaliści dowiedli, że odpowiedzialne za chorobę są bakterie z przewodu pokarmowego zmieniające jeden ze składników czerwonego mięsa w związek, który przyspiesza odkładanie się blaszek miażdżycowych w arteriach.
![](/media/lib/6/1176393900_590443-39c1c73f6cb33fcc2403e36dc60664f4.jpeg)
Woda psuje, a mięso poprawia smak papierosów
12 kwietnia 2007, 15:25Naukowcy z Duke University Medical Center w Durham twierdzą, że po spożyciu pewnych pokarmów papierosy smakują mniej niż zwykle. Takimi pokarmami są na przykład żółty ser, brokuły i woda. Są też i takie, np. mięso i alkohol, które poprawiają smak papierosów.
![](/media/lib/90/n-szew-d73a0c1cba7bac17c1372c6b0beaf232.jpg)
Lepiej zranić się za dnia niż w nocy
9 listopada 2017, 13:20Zranienia odniesione za dnia goją się szybciej niż zranienia nocne. Różnica w tempie gojenia ran jest niemal dwukrotna.Nathaniel Hoyle i jego zespół z Laboratory of Molecular Biology w Cambridge odkryli, że w cyklu dobowym zmienia się aktywność genów fibroblastów, które pomagają w gojeniu się zranionej skóry
![](/media/lib/94/n-1190802529_616172-eed6fd8ed5b143af340299c9cd4370d3.jpeg)
Gdy przytyją, wiedzą, że nie powinni, ale nie mogą się oprzeć
7 maja 2013, 13:31Ludzie, którzy przytyli, łatwiej ulegają pokusom, a z drugiej strony zwracają baczniejszą uwagę na swoje poczynania.
Przełomowe badania nad dyskami twardymi
17 maja 2007, 13:48Międzynarodowy zespół fizyków dokonał przełomowego eksperymentu, który w przyszłości może posłużyć do zbudowania urządzeń mających zastąpić współczesne dyski twarde. Guido Meier z uniwersytetu w Hamburgu i jego współpracownicy użyli nanosekundowych impulsów elektrycznych do przesuwania domen magnetycznych z prędkością 110 metrów na sekundę.